Důležité certifikáty zaručující kvalitu
Bohužel ne vždy je možné si zjistit atestace a certifikace nebo dermatesty k jednotlivým kosmetickým výrobkům. Opět se ale potvrzuje, že levnost krému je vždy něčím opodstatněná a rozhodně nezaručuje kvalitu především výroby a zpracování samotné Aloe Vera. Některé firmy se pyšní certifikací IASC. Tato zkratka znamená International Aloe Science Council. Jde ovšem pouze o certifikaci výchozí suroviny, ze které se produkt vyrábí. V tomto případě tedy může jít o velmi kvalitní rostlinu Aloe, ale není zde zaručena žádným certifikátem kvalita a čistota zpracování. Pro neznalost se tato certifikace velmi často marketingově zneužívá. Pokud jde o certifikát od institutu Fresenius, mělo by se jednat o vysokou kvalitu. Jedná se o certifikaci již hotových výrobků. Fresenius je jednou z největších nezávislých institutů Evropy. Je zárukou bezpečnosti, zdraví a ochrany zákazníků. Ve své 155 leté tradici se vyvinul v jednu z největších uznávaných laboratorních skupin tohoto druhu. Ze sto žádajících tento certifikát obdrží pouze dva. A to se jedná o výrobky denní spotřeby. Ovšem pouze tyto dva výrobky zaručují nejvyšší kvalitu a především čistotu. Fresenius se zaměřuje, jak jsem se již zmínila, na nejvyšší čistotu, stálou kontrolu podmínek pro pěstování a na velmi přísnou kontrolu zpracování. Kdo se tedy rozhodne pro výrobek s tímto certifikátem, rozhodně nesáhne vedle. U kosmetiky obsahující Aloe Vera je dobré vědět, zda tyto výrobky mají dermatesty. Pokud mají takové výrobky dermatest, zaručují kvalitu nezávadnosti. Mohou být také používány jako léčivo. Nejedná se pak pouze o kosmetický výrobek. U Aloe Vera výrobků jsou tyto testy důležité, protože by měly vylučovat přítomnost jedovatého Aloinu, který je obsažen v zelených částech listů Aloe. Aloin se podle zákona nesmí vyskytovat v potravinových produktech. O přítomnosti Aloinu v kosmetických produktech se nikde nic nepíše. Pro výrobce takovéto kosmetiky je potom mnohem levnejší se při zpracovávání listů nezabývat odstraňováním zelených Aloinových částí. Zpracuje se celý list a lidé s citlivou pletí se pak mohou těšit na jedovaté krémy. Co říká o Aloinu Zákon o potravinách, vyhláška 447/2004 Sb. V případě použití částí rostlin nebo jejich extraktů (silic), lze používat kromě látek získaných z rostlinných materiálů považovaných za potraviny, pouze rostliny uvedené v příloze č.1 vyhlášky č.447/2004 Sb. Použití některých těchto rostlin je omezeno přítomností látek, jejichž množství v potravinách je limitováno vzhledem k tomu, že tyto látky mohou být ve vyšších koncentracích pro člověka toxické. Aloin (A a B) (CAS: 1415-73-2) [3] patří mezi antrachinonové glykosidy. Je obsažen v rostlině Aloe spp. Nejvíce aloinu obsahuje Aloe perryi (25-28 %), Aloe ferox Mill. a je obsažen i v Aloe vera (L.) Burm. F. Z hlediska svého účinku je řazen mezi emodiny, protože má dávivé účinky. Byly zjištěny i mutagenní účinky [1]. Proto se do potravin používá speciálně upravená aloe zbavená aloinu . Je tedy velmi důležité mít ověřenou kvalitu: 1. základní suroviny 2. již hotového výrobku 3. u kosmetických výrobků nezávadnost potvrzenou nejlépe dermatesty