Proč ne Aloi z extraktů a koncentrátů
Jen pro větší objasnění pojmu Extrakt. Schválně jsem se podívala do encyklopedie na wikipedia.cz na tento pojem, co to vlastně je a jak vzniká:
Extrakce neboli vyluhování je metoda získávání látek z různých, většinou přírodních materiálů. Vyluhovávají se hlavně tuky, barviva a různé cenné složky. Pro extrakci je velice důležité rozpouštědlo, protože při extrakci přecházejí extrahované látky do jediné fáze - do fáze rozpouštědla, většinou kapalné. Extrakci lze provádět za tepla i za studena.
Praktická kapalinová extrakce se provádí s použitím mísiče a usazovače. Do mísiče vybaveného míchadlem se jednorázově přivede surovina, ke které se přidá extrahovadlo. Ze suroviny, homogenní binární směsi je třeba jednu složku oddělit. Tato složka se nazývá extrahovaná. Druhou složkou je původní rozpouštědlo. Rozpouštědlo přidané k surovině se nazývá extrahovadlo. Extrahovadlo by mělo co nejlépe rozpouštět extrahovanou složku, zatímco jeho rozpustnost v původním rozpouštědle má být omezená a co nejmenší. Obsah mísiče tak tvoří heterogenní směs dvou kapalných fází, mezi kterými dochází k výměně látky. Přestup extrahované složky z fáze bohaté na původní rozpouštědlo do fáze bohaté na extrahovadlo se urychluje intenzivním promícháváním směsi. Toto míchání trvá podle okolností 5 až 15 minut, výjimečně i déle, což je zpravidla postačující na dosáhnutí prakticky rovnovážného stavu. Potom se obsah mísiče přečerpá do usazovače, v kterém se fáze od sebe oddělí na základě různých hustot. Fáze bohatá na extrahovadlo obsahuje extrahovanou složku a v případě určité, nebo malé vzájemné rozpustnosti původního a nového rozpouštědla i menší množství původního rozpouštědla. Tuto fázi nazýváme extrakt. Hlavni složkou druhé fáze je původní rozpouštědlo, které krom nevyextrahovaného podílu extrahované složky může obsahovat i menší množství extrahovadla. Tuto fázi nazýváme rafinát. Pokud jsou původní rozpouštědlo a extrahovadlo dvě navzájem nerozpustné kapaliny, tak extrakt a rafinát budou pouze dvousložkovými směsmi.
Po extrakci obvykle následuje další separační proces (obvykle rektifikace), kde z extraktu a někdy i z rafinátu je třeba znovu získat použité extrahovadlo a zároveň připravit koncentrovanější produkt žádané složky.
Oproti tomu Koncentrát se získává odpařením. Je to menší zlo než výroba extraktů. Není zapotřebí chemie, jde o fyzikální záležitost. Na druhou stranu ale tímto způsobem Aloe Vera gel přijde do styku s teplem. Je tedy tepelně zpracovaná a bohužel část citlivých obsažených důležitých látek je zničena. Pokud jsou poté koncentráty naředěny vodou v poměru větším než 1:100, dále tím ztrácejí na účinnosti.
Gely a jiné výrobky připravované z extraktu nebo koncentrátu, které se vyrábí výše uvedenými způsoby, dle mého názoru nemohou být tak kvalitní jako výrobky, které obsahují čirý Aloe Vera Gel zpracovaný za studena, a do kterého se při zpracování zasahuje velmi minimálně nebo téměř vůbec. V případě extrakce (český překlad "vyluhování") je jasné, že to s čistým gelem nebude mít nic společného. Navíc během této chemické operace gel ztratí spoustu vitamínů a účinných látek. Jakmile tedy vidím na etiketě výrobku z Aloe Vera slovo "vyrobeno z extraktu nebo z koncentrátu" ihned vím, že to není to nejlepší. Někdy také na etiketách v kolonce ve složení neinformují raději vůbec procenty čistého gelu. Do názvu výrobku sice napíší třeba Aloe Vera gel 97%, ale v názvu může mít podle zákona kdokoliv cokoliv, protože to je jen název výrobku a se složením nemá nic společného. Pokud se jedná o solidní gely a jiné přípravky z těchto gelů, měly by být informace o složení jasné a ne mlživé.